Vad vi vet om humanitärt stöd, fattigdomsbekämpning och hälsa

Målet med det svenska biståndet är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Men vad vet vi egentligen om hur biståndet kan göra det?

EBA har i ett antal studier undersökt i vilken utsträckning biståndet går till länder med störst antal fattiga människor och om insatserna har haft ett fokus på effektiv fattigdomsbekämpning. Dessutom har EBA låtit undersöka om det svenska biståndet har bidragit till fattigdomsreducering och om vissa typer av bistånd har haft en effekt på fattigdom. Resultaten är blandade.

Exempel på fungerande insatser är stöd för utveckling av sociala skyddssystem, jordbrukssektorn i låginkomstländer samt fungerande och inkluderande marknader. EBA-studier om hälsa pekar också på behovet av stöd till hälso- och sjukvårdssystem i låginkomstländer som en viktig åtgärd i en effektiv fattigdomsbekämpning.

EBAs studier kring humanitärt stöd visar på allt mer utmanade situationer globalt, med allt fler människor på flykt, allt längre perioder för tvångsförflyttade människor, och växande finansieringsunderskott i FN-ledda appeller. Underfinansiering tenderar leda till att hela sektorer – i synnerhet socialt skydd, vatten och sanitet, undervisning – åsidosätts tillsammans med hela geografiska områden. Ett flertal studier analyserar eller pekar på behovet av ett effektivt samspel mellan det humanitära och det långsiktiga biståndet.

 

Några EBA-studier på området