Donners plats i Visby
Fokus i Almedalen 2025 var utan tvekan säkerhet. I en tid av ökande geopolitiska spänningar och förändrade omvärldshot diskuteras biståndets roll allt mer i relation till säkerhetspolitik. Det talas om ett globalt maktskifte där normer, värderingar och vem som har inflytande i internationella sammanhang omförhandlas. Här framträder biståndet som ett av de främsta verktygen för det som kallas mjuk makt – möjligheten att påverka genom värden, inte vapen.
På EBA har vi just initierat en studie om relationen mellan svensk utvecklings- och säkerhetspolitik. Läs mer här: Ny studie om relationen mellan svensk utvecklings- och säkerhetspolitik
I Almedalen rådde bred enighet om att utvecklingssamarbete bidrar till stabilitet, men synen på hur och var arbetet ska ske går isär. Regeringens reformagenda anger att bistånd ska kopplas till Sveriges strategiska intressen, minskad irreguljär migration, ökad handel och svenskt inflytande. Samtidigt höjs varnande röster för att man i praktiken styr bort från de fattigaste länderna, där det är svårast – men mest nödvändigt – att verka. Läs mer om regeringens reformagenda i EBAs rapport Reformagendans genomförande: en startrapport
Sidas seminarium, Mellanöstern i stormens öga
Många poängterar vikten av att arbeta förebyggande och inte bara fokusera på akuta behov. Att bistånd blir mer effektivt med ett lokalt ägarskap och att lokala aktörer ofta är bäst lämpade att utföra biståndet håller de flesta med om. Mer om hur det fungerar kan du läsa i EBAs rapport Supporting Local Actors: Evaluation of Sweden’s Application of the Grand Bargain Localisation Agenda. En tidigare rapport, men några år på nacken handlar om lokalt fredsbyggande Local Peacebuilding – challenges and opportunities.
EBAs kanslichef, Jan Pettersson deltog i ett antal seminarier om utvärdering av bistånd. Diskussionerna handlade bland annat om möjligheten att utvärdera biståndets mål, att biståndet – som en konsekvens av att det är en verksamhet som genomförs långt bort, där de som får del av den inte kan återkoppla till politiken – är ett av de mest utvärderade politikområdena, och om lämpligheten att använda randomiserade kontrollexperiment i utvärdering av biståndet.
Seminariet En ny biståndspolitik – och en ny roll för Sverige i världen? arrangerat av Statsvetenskapliga förbundet, Arena Idé och Timbro.
Malin Oud är EBAs vice ordförande och verksam vid Raoul Wallenberginstitutet för Mänskliga Rättigheter och Humanitär Rätt. Hon är också Kinakännare och i ett antal seminarier gav hon sin syn på Kinas mjuka makt och strävan att omforma den globala världsordningen. Malin beskriver hur Kina har gått från ett utvecklingsland till en strategisk stormakt som vill framställa sig som en neutral medlare och företrädare för det globala syd, i kontrast till västerländsk kolonialism och interventionism. Inom utvecklingssamarbetet byter Kina ekonomiskt bistånd mot politiskt inflytande och lojalitet i internationella sammanhang.
Malin Oud är redaktör för EBAs kommande antologi om Kina som planeras vara klar våren 2026. Läs mer här: Antologi om Kina som biståndsaktör
Folk och Försvars seminarium Mjuk makt i en ny tid – vems inflytande vinner?
Malin efterlyser också ett starkare normativt försvar från svensk och europeisk sida:
”Vi måste bli bättre på att argumentera för våra värderingar, kring varför demokrati och mänskliga rättigheter är viktigt. Ord är makt. Vi måste vara noggranna med dem.”
EBA har just initierat en utvärdering av svenskt bistånd till stöd för mänskliga rättigheter. Läs mer om den här: Utlysning om en utvärdering av svenskt bistånd till stärkandet av mänskliga rättigheter
På ett av seminarierna vi deltog i fick vi förslag om en EBA-studie av effekterna av det neddragna biståndet till de länder och områden som Sverige inte längre stöder. Vi kommer att titta vidare på detta.
Almedalen i sol
EBA deltog i följande seminarier och vi vill tacka arrangörerna och övriga deltagare för spännande diskussioner om svenskt bistånd:
Mellanöstern i stormens öga, Arrangör: Sida. Medverkande: Alexander Atarodi, Sida, Isabell Schierenbeck, Göteborgs universitet, Malin Oud, vice ordförande, EBA, John Stauffer, Civil Rights Defenders. Se seminariet i efterhand via Sidas LinkedIn-kanal.
Kan experiment bidra till innovation och effektivitet i biståndsprogram? Möjligheter och utmaningar, Arrangör: Uppsala universitet. Medverkande: Jonathan Hall, Uppsala universitet, Jan Pettersson, kanslichef EBA, Gustaf Gredebäck, Uppsala universitet och Åsa Regnér, Rädda Barnen.
En ny biståndspolitik – och en ny roll för Sverige i världen? Arrangör: Statsvetenskapliga förbundet (Swepsa) i samarbete med Arena Idé och Timbro. Medverkande: Marcus Weissenbilder, SOM-institutet, Göteborgs Universitet, Jan Pettersson, EBA, Magnus Walan, Diakonia, Johanna Grönbäck, Timbro Förlag.
Vänd skuld till hopp – hur löser vi skuldkrisen i det globala syd? Arrangör: Act Svenska Kyrkan. Medverkande: Erik Lysén, Act Svenska kyrkan, Janine Alm Ericson, utrikesutskottet (MP), Anna Lasses, utrikesutskottet (C), Morgan Johansson, utrikesutskottet (S), Jan Pettersson, EBA.
World at Risk: A Contested International Order, Arrangör: Consilio International. Medverkande: Ann Linde, Former Minister of Foreign Affairs, Henrik Chetan Aspengren, Swedish Institute of International Affairs (UI), Malin Oud, Raoul Wallenberg Institute, Erik Melander, Swedish Defence University, Linda El-Naggar, Consilio International
Mjuk makt i en ny tid – vems inflytande vinner? Arrangör: Folk och Försvar. Medverkande: Tilde Andersson, Folk och Försvar, Per Olsson Fridh, Folke Bernadotteakademin, Malin Oud, EBA, Måns Molander, Human Rights Watch, Petra Tötterman Andorff, Kvinna till Kvinna. Seminariet går att se i efterhand via Folk och försvars Youtube-kanal