Sverige har sedan 2020 en nationell strategi för cirkulär ekonomi. Även EU och flertalet andra länder har strategier eller handlingsplaner på detta område. I den här underlagsrapporten analyseras vad dessa ambitioner betyder för våra partnerländer i biståndet. Rapporten analyserar också Sidas nuvarande portfölj utifrån ett cirkulärt perspektiv.
Rapporten diskuteras i EBA-podden, avsnitt 39: Cirkulär ekonomi – mellan kaffe och kopparkablar.
Huvudsakliga resultat:
- Cirkulär ekonomi spelar en allt större roll inom det internationella utvecklingssamarbetet och är ett prioriterat tema i EU:s nya biståndsstrategi för perioden 2021–2027.
- Det finns ingen specifik strategi eller liknande för cirkulär ekonomi i det svenska biståndet. Sverige stödjer många insatser med hög relevans för en mer cirkulär ekonomi och en grön omställning i bred bemärkelse. Sverige är bland annat en viktig finansiär av flera internationella organisationer och nätverk som påverkar den globala diskussionen om cirkulär och grön ekonomi.
- Om försiktighetsåtgärder inte vidtas, riskerar en omställning till cirkulär ekonomi i Europa att leda till export av sekundära material och produkter som endast kan återvinnas till höga miljömässiga och sociala kostnader till länder med bristfällig miljölagstiftning och teknisk kapacitet.
Rapportförfattare:
Daniel Slunge, PhD, forskare och ansvarig för policyinteraktionen inom det internationella miljöekonomiska nätverket Environment for Development Initiative, Göteborgs Universitet
Ida Andersson, MSc, forskningsassistent vid FRAM-centret för framtidens kemikalieanalys, Göteborgs universitet
Petter Wikström, MSc, forskningsassistent i miljöekonomi, Göteborgs universitet
Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, Göteborgs universitet