Praktikant på EBA – en djupdykning in i biståndsvärlden

Mikaela Person avslutar i dagarna sin praktik på EBA. Här berättar hon hur det har varit och vad hon tar med sig till sitt framtida yrkesliv.

Som en sista del i Mikaelas utbildning, Politices masterprogram med inriktning motutvecklingsstudier vid Uppsala universitet ingår en termins praktik. Hon valde då att söka sig till EBA.

– Praktiken på EBA har gett mig en djupare förståelse för hur svenskt bistånd styrs och utvärderas. Jag har skapat mig ett bredare kontaktnät då jag bland annat besökt Sida och UD, samarbetat i projekt med Sidamedarbetare och intervjuat medarbetare från olika biståndsorganisationer. Som ny inom biståndsbranschen har detta varit väldigt lärorikt!

Ung kvinna vid kontorsarbetsplats

 

Seminarium och publikationer om kvinnors och barns rätt till hälsa

Som praktikant på EBA har Mikaela varit en självklar del av kansliet och deltagit i möten, arrangemang och projekt. Ett av Mikaelas större projekt var att ta fram och publicera två så kallade Development Desertation Briefs (DDB). Det är kortversioner av nyligen disputerade forskares avhandlingar med syftet att i kortformat sprida kunskap om färsk forskning och nyblivna forskare till regering, myndigheter och andra aktörer inom biståndsområdet. DDB:erna lanserades med ett seminarium som Mikaela också organiserade. Ämnet för avhandlingarna och seminariet var kvinnors och barns rätt till hälsa.

Läs mer om seminariet och läs de två DDB:erna

– Arbetet har utvecklat min projektledningskompetens. Jag har blivit bättre på att ta fram tydliga strategier och långsiktiga planeringar samt att leda kommunikation mellan olika aktörer, säger Mikaela.

 

Fördjupning och poddavsnitt om PAO-stödet

Under Mikaelas tid på EBA har hon fördjupat sig i ämnet demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer, det så kallade PAO-stödet. Hon har intervjuat representanter för olika partianknutna organisationer och arrangerat och programlett ett avsnitt av EBA-podden med Helena Bjuremalm, biträdande chef för Sidas demokratienhet med ansvar för PAO-stödet och Edvard Agrell, ledamot i Sidas styrelse med erfarenhet av arbete med PAO-stödet, som gäster.

Läs mer och lyssna på avsnittet

– Under min tid på EBA har jag fått möjlighet att arbeta med de biståndsfrågor jag är mest intresserad av, tillsammans med erfarna personer med djup insyn i hur biståndet fungerar. Det har gett mig en insikt kring hur komplext biståndet är och mängden olika aktörer i branschen, berättar Mikaela.

 

Migration och demokratibistånd

Men nu är praktiken över och det är jobb som gäller. Mikaela kommer nu inleda karriären på Migrationsverket.

– Jag har ett stort intresse för skärningspunkten mellan migration och utvecklingssamarbete, ett ämne som är mer aktuellt än någonsin med tanke på den nya strategin för Sveriges globala utvecklingssamarbete inom migration. Andra områden jag hoppas kunna fördjupa mig mer inom i framtiden är demokratibistånd och hur lokala aktörers inflytande kan stärkas i utvecklingssamarbeten.

Lycka till Mikaela! Vi kommer säkert att mötas igen framöver.