Sedan april arbetar Ravneet Singh som biträdande utredningssekreterare på EBAs kansli. Hon kommer närmast från Sida och har tidigare bland annat varit trainee för läkarmissionen i Uganda.
Berätta mer om dig och dina drivkrafter
Under min tid i Uganda såg jag bland annat hur klimatförändringar påverkar människorna där, och svårigheterna att ställa om utan resurser eller information. Jag fick också upp ögonen för hur viktigt det är att på plats se verkligheten för de som bor och lever i kontexter som biståndet är ämnat att lyfta. Jag tycker det är viktigt att se människan bakom olika livsöden. Jag vill inte stanna i det abstrakta utan lägga ner tiden på att se de enskilda människorna och deras situation. Bakom varje siffra finns det människor med historier som behöver berättas. Det vill jag göra.
Varför har du valt att arbeta på EBA?
Jag har alltid haft ett stort intresse för vår omvärld och ett särskilt intresse för utvecklingsfrågor och bistånd, något som jag har fått med mig hemifrån. Därför kändes det självklart att välja utvecklingsstudier som inriktning på min master. Mitt intresse att förstå samband gör att jag tycker om att jobba metodiskt och analytiskt, EBA blev därför ett självklart val för mig. Här får jag kombinera mitt personliga intresse med hur jag fördrar att arbeta.
Jag ser mig själv som en generalist och känner att jag fortfarande är ganska ny i min roll. Därför vill jag ta till mig så mycket kunskap som möjligt från mina kollegor och från branschen. Det ger mig jättemycket att EBA tar sig an biståndet från så många olika vinklar.
Jag uppskattar också EBAs roll som oberoende aktör, som granskar biståndet oavsett vem som utför det och som vågar ta sig an de obekväma frågorna. Det finns bättre och sämre insatser i biståndet och EBAs roll är att lyfta fram det så att vi kan lära oss och bli bättre.
Vad gör du på EBA och vad vill du fokusera på framöver?
Just nu arbetar jag med en litteraturöversikt om kunskapsläget över effektiviteten i kärnstöd kontra projektstöd till multilaterala organisationer, i samarbete med vår systerorganisation i Tyskland, DEval. Jag jobbar också med en baslinjestudie om Sveriges reformagenda tillsammans med mina kollegor på EBA.
Framöver skulle jag gärna vilja fördjupa mig mer i markrättigheter utifrån ett genusperspektiv. Jag är intresserad av kvinnors egenmakt och av avkolonialiseringen av biståndet. Vem som utför biståndet och vem som har makten över biståndet. Jag tycker också att det är intressant att titta på kopplingarna mellan humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd och hur det kan samordnas bättre. Gapet mellan de två biståndsformerna krymper alltmer då humanitära kriser är mer långtgående. För att skapa ett mer långsiktigt och hållbart bistånd som lyfter människor ur fattigdom och förtryck behöver utvecklingsinsatser integreras mer utifrån lokala förutsättningar. Det är ingen ny fråga inom biståndet men ständigt aktuell och något som jag vill fördjupa mig inom.