Klimatförändringarnas konsekvenser står i centrum för den globala fattigdomen och de samhällen som drabbas allra hårdast existerar i låg- och medelinkomstländer. Extremväder, översvämningar och torka får förödande konsekvenser för hushåll, på landsbygd såväl som i städer, genom begränsningar av tillgång till naturresurser, hållbart jordbruk, stadsplanering och skydd mot hälsorisker. Därför blir utvecklingsarbete som beaktar dessa risker avgörande för att uppnå målet med det svenska biståndet, att minska den globala fattigdomen.
Seminariet Klimatanpassad utveckling: perspektiv från nya studier tar sig an denna problematik genom att belysa lokala konsekvenser av klimatförändringar och bidra med rekomendationer för aktörer inom svenskt internationellt utvecklingssamarbete. Detta seminarium syftar därför till att öka förståelsen för de kontexter som internationella insatser verkar i genom att lyfta rekommendationer från nyligen distribuerade avhandlingar, relevanta för aktörer inom svenskt bistånd.
Development Dissertation Brief-publikationerna fokuserar på klimatförändringarnas konsekvenser, med fokus på regioner i Afrika söder om Sahara. Stagnant Water and Waterborne Diseases: Implications for Children’s Health and Education undersöker effekten av stillastående vatten på barns hälsa och skolgång i Tanzania. Climate, weather shocks and cities ger nya insikter i sambandet mellan klimatförändringarna och urbanisering samt städers befolkningstillväxt och ohållbar stadsplanering i Afrika söder om Sahara.
Författare:
Steve Berggreen-Clausen, postdoktor inom global miljöpolitik, Stanford University.
Nicklas Nordfors, forskare inom nationalekonomi, Göteborgs universitet.
Kommentator:
Monica Gullberg, metod- och ämnesföreträdare för klimat och miljö med fokus på energi, Sida.
Moderator:
Matilda Widell, Expertgruppen för biståndsanalys.
Observera att detta seminarium inte kommer att sändas digitalt eller gå att se i efterhand.