Bristande tillgång till vatten, livsmedel och andra livsnödvändiga naturresurser är en källa till konflikt, och klimatförändringarna förvärrar en redan svår situation. Kunskap om hur de processer ser ut som leder till att konflikter uppstår är också nyckeln till att förebygga och motverka konflikt. Så vad säger egentligen den senaste forskningen om hur konflikter och våld kopplat till olika naturresurser uppstår, och om vad som är mest effektivt i arbetet för fredliga lösningar?
Expertgruppen för biståndsanalys, EBA, har publicerat tre Development Dissertation Briefs (DDB:er) som bygger på doktorsavhandlingar som nyligen publicerats på svenska universitet på det här temat. De undersöker t.ex. frågor som: Kan torka skapa incitament för samarbete mellan individer och grupper? Varför leder en osäker livsmedelstillgång ibland till sociala oroligheter och ibland inte? Och behövs det en ny förståelse av vad som är ”livsnödvändiga naturresurser”?
Stefan Döring, Ida Rudolfsen och Marie Schellens kommer att presentera och diskutera sin spännande forskning, tillsammans med Johanna Malm, forskningschef på Folke Bernadotteakademin. Missa inte tillfället att ta del av och lära från ny biståndsrelevant forskning från svenska universitet!
Seminariet hålls på engelska.
PROGRAM
Presentationer:
Stefan Döring, Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet
”Bridge over Troubled Water: Conflict and Cooperation During Water Scarcity”
Ida Rudolfsen, Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala universitet
”Food Insecurity and Social Conflict”
Marie Schellens, Institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet och Environment and Natural Resource Programme, University of Iceland,
“Violent natural resource conflicts – definitions, frameworks, and modelling towards prevention”
Moderator: Jan Pettersson, Kanslichef, Expertgruppen för biståndsanalys
Kommentator: Johanna Malm, forskningschef på Folke Bernadotteakademin
Tid för frågor från publiken.
Slut. |