Varför ska partianknutna organisationer förmedla demokratibistånd?

 

2025 har demokratistöd genom svenska partianknutna organisationer, det så kallade PAO-stödet, funnits i 30 år. Med tanke på de demokratiska tillbakagångarna är det högst aktuellt att diskutera hur Sverige kan arbeta för att främja uppbyggnaden av demokratiska flerpartisystem. Dessutom har PAO-stödet fått ett utökat budgetanslag och i slutet av 2023 beslutade Regeringen om en ny strategi.

Men vad är egentligen PAO-stödet? Varför valde man att implementera detta stöd år 1995 och vilka förändringarna har skett sedan dess? Vilka förändringar innebär den nya strategin för PAO-stödet och reflekteras regeringens reformagenda på något sätt? Hur skiljer sig PAO-stödet från övrigt svenskt demokratistöd och vilka typer av insatser är det egentligen man gör i partnerländerna? Har man uppnått faktiskt resultat med PAO-stödet och hur följs det upp och kvalitetsgranskas? Vad har egentligen partier med demokratiutveckling att göra och varför ska just de förmedla bistånd? Finns det några risker med att det är partianknutna organisationer bedriver utvecklingssamarbete?

Dessa frågor diskuteras av Helena Bjuremalm, biträdande chef för Sidas demokratienhet med ansvar för PAO-stödet och Edvard Agrell, ledamot i Sidas styrelse med erfarenhet av arbete med PAO-stödet. Programledare är Mikaela Person från Expertgruppen för biståndsanalys.