EBA tolkar Reformagendan för framtida uppföljning och utvärdering

EBA har tagit fram en rapport som förtydligar regeringens intentioner med biståndspolitiken. Rapporten är ett kunskapsunderlag som kan ligga till grund för uppföljning, granskning och utvärdering av hur Reformagendan implementeras och vilka effekter den har på biståndet. Det stärker transparensen och är en förutsättning för framtida ansvarsutkrävande.

I december 2023 presenterade regeringen den nya biståndspolitikens inriktning genom ”Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt”, ofta kallad ”Reformagendan”. Regeringen anger att Reformagendan dels ska ange riktningen för det svenska biståndet under kommande år, dels ska utgöra grunden för en förändring och förbättring av det svenska biståndet.

EBAs uppdrag är att på ett oberoende sätt analysera och utvärdera svenskt internationellt bistånd, för att det ska kunna förbättras och utvecklas. Reformagendan, och dess ambitioner att styra och reformera det svenska biståndet, är därför centralt för EBA. Det är även att följa genomförandet – hur styrningen av biståndet utvecklas, vad det får för effekter för biståndets genomförande och resultat.

Det är emellertid inte helt tydligt vad Reformagendan innebär i praktiken. Dokumentet innehåller en stor mängd formuleringar som kan tolkas som mål och prioriteringar för biståndet. Men regeringen presenterar få explicita mål, och prioriterar inte mellan de många saker som framställs som viktiga för Sverige och för det svenska biståndet.

EBA har därför, utifrån en läsning och kodning av Reformagendan, etablerat en baslinje som speglar regeringens mål för biståndet och de förändringar som regeringen aviserar. Det möjliggör en systematisk uppföljning, granskning och utvärdering av hur regeringens ambitioner omsätts i styrning, hur styrningen omsätts i verksamhet i det svenska biståndet och på sikt också de resultat som det svenska biståndet bidrar med.

”Vår förhoppning är att rapporten ses som en användbar beskrivning av regeringens biståndspolitiska inriktning för alla som vill följa och granska biståndspolitiken”, säger Jan Pettersson, kanslichef på EBA. ”Transparens är en förutsättning för ansvarsutkrävande och i tider av förändring är det extra viktigt med tydlighet.”

EBA kommer framöver beställa och genomföra en rad uppföljningar, granskningar, utvärderingar och analyser med denna baslinjestudie som utgångspunkt.

Läs rapporten Reformagendans genomförande: en startrapport | EBA