EBA söker utredningssekreterare

Ansök här senast 15 december.

Vill du bidra till att förbättra Sveriges biståndspolitik? Har du flerårig erfarenhet av utvärdering eller forskning? Är du analytisk, kreativ och sätter värde i att bidra till gruppens resultat? Arbetet som utredningssekreterare på kansliet för Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) innebär bland annat att initiera och projektleda studier av relevans för det svenska internationella biståndet.

Arbetsuppgifter
EBA är en statlig kommitté som består av en expertgrupp och ett kansli som svarar för den löpande verksamheten. Kommitténs uppdrag är att ta fram och kommunicera utvärderingar och analyser av det svenska internationella biståndets genomförande, resultat och effektivitet. EBA ger externa experter i uppdrag att genomföra studier och redovisa resultaten i form av rapporter. Några studier utförs även av kansliet.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna består i att initiera och projektleda utvärderingar och andra studier. Du ansvarar för hela processen från kontakt med potentiella skribenter till lansering av rapporter samt deras vidare spridning.

Att bidra till att EBA:s rapporter uppmärksammas och diskuteras är en viktig del av kansliets arbete. Du deltar också i kansliets övriga arbetsuppgifter som t.ex. skrivande av rapport till regeringen och olika former av underlag. Arbetet är utåtriktat och innebär många kontakter med forskare, utvärderare, akademiska institutioner, myndigheter och organisationer, i Sverige och utomlands.

Kvalifikationer
Du har relevant akademisk examen och flerårig erfarenhet av eget utvärderings- eller utredningsarbete alternativt forskning, gärna effektutvärdering. Du har mycket god dokumenterad förmåga att analysera, sammanställa och redovisa komplicerade förhållanden och orsakssamband, på såväl svenska som engelska.

Du har en mycket god förmåga att leda projekt och att samarbeta med andra. Du är initiativrik, kan arbeta självständigt och uttrycker dig väl i tal och skrift på svenska och engelska. Du har förmåga att självständigt och i grupp formulera idéer till utvärderingar och andra studier som kan förbättra svenskt utvecklingssamarbete. Du är bra på att presentera kunskapsmaterial inför mindre och större grupper.

Följande är meriterande:
• Högre akademisk examen, gärna doktorsexamen.
• Gedigen, väldokumenterad, kunskap om utvärderingsmetodik och utvärdering, gärna effektutvärdering, om att bedöma/formulera utvärderingsbarhet, relevansprövning och kvalitetsbedömning.
• Väldokumenterad kunskap om kvantitativa och statistiska metoder
• Sakkunskap inom något av områdena hälsa/SRHR, klimat, hållbar utveckling, internationell rätt, konflikt/fredsbyggande.
• Dokumenterat god förmåga att skapa och leda processer med inkluderande aktörsmedverkan
• Beställarkompetens och kunskap om offentlig upphandling.
• Juridisk kompetens
• God kunskap om beslutsprocesser och deras implementering inom det svenska utvecklingssamarbetet (såsom policyutveckling inom UD, implementering av strategier inom Sida, genomförande av biståndsinsatser).
• Erfarenhet av arbete i internationella institutioner med verksamhet inom biståndsområdet eller närliggande områden.
• Tillgång till nätverk inom relevanta forsknings-, utvärderings- och förvaltningsområden.
• Erfarenhet av/kunskap om utredning, utvärdering och forskning om statligt finansierad verksamhet.
• Erfarenhet från statlig verksamhet.
Övrigt
I samband med intervju genomförs även ett skriftligt test. Anställningen är tidsbegränsad (fyra år med ev. möjlighet till förlängning) enligt kollektivavtal för sakkunniga inom Regeringskansliet (Specialistavtalet).
Tillträde snarast efter överenskommelse. Lön efter kompetens och tidigare erfarenhet.
Befattningen förutsätter svenskt medborgarskap och är säkerhetsklassad, varför du måste lämna samtycke till registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen om du blir aktuell för befattningen.

Mer information om EBA finner du på www.eba.se.

Är du intresserad?
Vill du veta mer om befattningen och vad vi erbjuder, kontakta EBA:s kanslichef Jan Pettersson, tel. 08 405 35 17. Du är också välkommen att kontakta personalhandläggare Arne Kallin, tel. 08 405 29 90. Fackliga kontaktpersoner når du via Regeringskanslisets växel 08-405 10 00. Vi tar gärna emot samtal från dig som är intresserad av befattningen men vi tackar nej till dig som säljer annonser och rekryteringstjänster.

Välkommen med din ansökan senast söndag den 15 december 2019.