Antologi

Antologi om Kina som biståndsaktör

På bara några decennier har Kina utvecklats till en stormakt med världens näst största ekonomi. Kina är en viktig handelspartner för Sverige och svenskt näringsliv har historiskt haft en hög närvaro i Kina. Den kinesiska marknaden har dock blivit alltmer utmanande, delvis på grund av lägre tillväxt och skarpare konkurrens i Kina, men kanske framför allt på grund av ett alltmer hårdnande politiskt klimat och växande geopolitiska spänningar.

Kinas inflytande i globala sammanhang ökar samtidigt som västerländska biståndsaktörer drar ner på sitt bistånd. Kina är en viktig långivare och finansiär av infrastrukturprojekt i Afrika och Asien. Likt andra biståndsaktörer stöttar Kina gärna initiativ som ligger i linje med dess egna prioriteringar och intressen. Sedan 2022 har Kina lanserat en rad nya globala initiativ, såsom Global Development Initiative, Global Security Initiative, Global Civilisation Initiative, och Global AI Governance Initiative. Dessutom har Kina fått ett växande inflytande inom olika FN-organ och organisationer och ledde 2020 fyra av FN:s femton organisationer (FAO, UNIDO, ITU, ICAO).

Ökad kunskap om Kinas globala ambitioner och inflytande är avgörande för att förstå dess roll som multilateral aktör och hur detta påverkar svenskt bistånd. EBA har därför inlett arbetet med en antologi som fokuserar på Kina som biståndsaktör och dess betydelse för Sverige och svenskt bistånd. Antologin kommer att bestå av cirka 10–12 kapitel författade av olika skribenter. Teman som kommer att tas upp inkluderar, men är inte begränsade till, Kina som multilateral aktör, miljöfrågor och den gröna omställningen, handelsstöd, innovation och digitalisering, samt Kinas inflytande över internationella normer. Antologin beräknas bli klar i början av 2026.

Redaktörer:

Malin Oud och Oscar Almén

Referensgruppsordförande:
Lars Niklasson

Projektledare på EBA:
Malin Ahrne och Ravneet Singh